Masakr u ulici Bosanska kod br 4, 22.01.2015. godine - Fond memorijala

Snježnog, 22. januara 1994. godine srbo-četnički zločinci počinili su masakr u ulici Bosanska kod broja 4 (naselje Alipašino polje, C faza).

Ubijeni su:

Indira Brković (1982.), 11 godina
Jasmina Brković (1989.), 4 godine
Mirza Dedović (1986.), 8 godina
Danijel Jurenić (1981.), 12 godina
Nermin Rizvanović (1981.), 12 godina
Admir Subašić (1986.), 7 godina

...
Pored toga, optužba je u spis uvela i dnevnik u kojem je svjedokinja tokom opsade Sarajeva opisala traume koje su preživljavali pacijenti koševske bolnice i unijela podatke o 331 djetetu koja su od posljedica granatiranja i snajperskog djelovanja liječena na Odjeljenju dječije hirurgije. Jedan manji broj te djece je liječen zbog povreda od fosfornih granata ili opekotina zadobijenih u eksplozijama plina.
...
Opisujući efekte granatiranja i snajpera Zaimović je navela da su djeca dolazila istraumatizirana zbog same prirode povreda, a da je neprekidna paljba sa brda oko Sarajeva dodatno pogoršavala njihovo stanje. Djeca su se, kako je objasnila, trzala na zvuk svake granate, od straha su često mokrila u krevetu, plakala i vrištala tražeći zaštitu od sestara. "Posebno je bilo teško kada je osoblje klinike djecu moralo izmještati u podrume i neuslovne hodnike", objasnila je svjedokinja napominjući da je među malim pacijentima na Odjeljenju dječije hirurgije bilo i nepokretne djece.
...
Tužiteljica je iz dnevnika koji je vodila svjedokinja izdvojila nekoliko unosa o djeci koja su ranjena u incidentima navedenim u optužnici protiv Karadžića, a među kojima su granatiranje oko 200 ljudi koji su posmatrali utakmicu na Dobrinji 1. juna 1993., Alipašinog polja 22. januara 1994. godine kada je poginulo šestoro djece, a potom i tržnice na Markalama 5. februara 1994. godine, kao i incident u Ulici Safeta Zajke 25. maja 1995. godine.
...
Zaimović je navela da je samo 1992. godine u bolnicu dovezeno 163 ranjene djece, od kojih je devetoro umrlo na klinici. Neka od 331 djeteta koje je liječeno na njenom odjeljenju su preživjela, a neka su zbog teških ozljeda poslana na liječenje van zemlje, objasnila je svjedokinja i tiho dodala: "Uglavnom su sva ta djeca uvijek tu oko mene". Ona je pojasnila su ranjena djeca Sarajeva osim na kliniku na Koševu gdje je ona radila liječena i u nekoliko drugih gradskih bolnica.
( sa suđenja zločinačkom lideru radovanu karadžiću u Hagu 2010. godine)
...

Da se ne zaboravi!
Poništenje Konkursa, 23.12.2014. godine - Fond memorijala

Na na našoj podstranici Projekti/Javne nabavke možete naći Odluku o poništenju anonimnog natječaja za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog projekta „Spomenički kompleks Tunel D-B"Fond KS | Projekti | Memorijalni Centar Kovači | Donatori
Refundacije | Odluke UO | Aktuelnosti | Kontakti


© Copyright  2004 - Fond Kantona Sarajevo
za zaštitu i održavanje grobalja šehida i poginulih boraca
All Right Reserved
Heroji oslobodilačkog rata Heroji oslobodilačkog rata