Zid sjećanja, 26.04.2017. godine - Fond memorijala

Fond memorijala Kantona Sarajevo će i ove godine krajem mjeseca aprila u saradnji s Medžlisom IZ Sarajevo upriličiti poklanjanje Hatma dove, Parastosa i Mise za šehide/poginule, borce Armije i MUP-a R BiH.

Ove godine poklanjanje Hatma dove planirano je za petak 28.04.2017.godine s početkom u 10.00 sati na objektu Amfiteatra sa auditorijumom u sklopu ŠSM Kovači, a nakon poklanjanja Hatma dove bit će upriličena i ceremonija otvorenja "Zida sjećanja" ("Zida šehida" na kojem su ispisana imena 6.360 šehida i poginulih boraca).

Obraćamo Vam se ovim putem da prisustvujete ovom obilježavanju kako bismo svi zajedno na dostojanstven način odali počast šehidima i poginulim borcima koji su svoje živote ugradili u temelje države Bosne i Hercegovine.

Kada je cijeli Grad žrtva, onda su ulica i zid spomenik.
Zid sjećanja je dio projekta Memorijalnog kompleksa Kovači.
Zid sjećanja  zasigurno pored postavljanja jedinstvenih spomen obilježja svim šehidima/poginulim borcima na samom mezarju/groblju je i najznačajni dio projekta Memorijalnog kompleksa Kovači.
Zid sjećanja sa imenima šehida, poginulih boraca, palih branitelja će biti najznačajniji spomenik kojim se od zaborava čuva uspomena na heroje Države Bosne i Hercegovine.
Tu nisu imena MOG ili TVOG oca ili majke, brata ili sestre, saboraca ili poznanika.
Tu su imena NAJBOLJIH sinova i kćeri Bosne i Hercegovine, koji su prestali da budu moji ili tvoji najmiliji i postali NAŠI najveći heroji.
Zato smo ga sagradili, jer smo zahvalni jedinom Bogu, što nas je počastio milošću da dijelimo vrijeme i prostor, pa makar i nakratko sa NJIMA.
Neka ostane "Zid sjećanja” kad nas ne bude kao BEDEM, koji čuva ovaj Grad i ovu lijepu zemlju baš kao što su njihovi kaburovi i grobovi, njihovi nišani i spomenici, grudobrani, prva i posljednja linija odbrane koju niko, nikada neće pregazit.
Dođite, pronađite ime. Prenesite svima koje znate, recite im da dođu da nađu ime šehida/poginulog borca i nek tu odaju počast. Ako ne nađu, idite ovdje u Upravnu zgradu, pomozite da ni jedno ime heroja koji je pao u odbrani, a bilo kako je vezan za ovaj Grad ne bude zaboravljeno. Ostavili smo  mjesta. Ako nađete grešku javite, izmijenit ćemo, našli smo način i za to. Istina mora biti očuvana, a ovaj naš kamen, hreša, sa istočnog ulaza u Grad-heroj najbolje će tu istinu ovjekovječiti.
Jer oni su živi i ostat će da žive po Božjem određenju i u našoj u krvi i suzama zalivanoj i kamenu isklesanoj ISTINI o HEROJIMA odbrambeno-oslobodilačkog rata '92-'95.

DA SE NE ZABORAVI!Aktivnosti za mjeec maj, 21.04.2017. godine - Fond memorijala

Na našoj podstranici PROJEKTI IZ KULTURE možete pronaći sve o aktivnostima Fonda memorijala za mjesec maj kao što je izložba "Knjiga u ratu" ili "Dani otvorenih vrata"Konkurs, 20.04.2017. godine - Fond memorijala

Na našoj podstranici SJEDNICE UO možete pronaći konkurs za izbor i imenovanje Direktora Fonda memorijalaFond KS | Projekti | Memorijalni Centar Kovači | Donatori
Refundacije | Odluke UO | Aktuelnosti | Kontakti


© Copyright  2004 - Fond Kantona Sarajevo
za zaštitu i održavanje grobalja šehida i poginulih boraca
All Right Reserved
Heroji oslobodilačkog rata Heroji oslobodilačkog rata