Zaim Imamović, 09.10.2017. godine - Fond memorijala

Zaim Imamović rođen je u selu Poratak kod Ilovače.

JNA je napustio u činu kapetana prve klase.

U maju 1992. u mjestu Posestra osnovao Prvu drinsku brigadu čiji je bio komadant. U borbama je četiri puta ranjavan, a posthumno je odlikovan najvećim ratnim priznanjem ''Zlatni ljiljan''.Samo dva dana prije uspostave trajnog primirja na tlu BiH, veliki čovjek, patriot, istinski gazija i heroj oslobodilačkog rata, poginuo je od gelera. Redale su se bitke i njegove pobjede: na releju Zebina šuma, Stogu, Crnom vrhu, Jabučkom sedlu, Trovrhu, … Redale su se bitke, ali i Zaimova ranjavanja… Najteže je ono u centru Goražda. Da bi operaciju "Krug” što bolje proveo u djelo, lično izlazi na Igman, da prikupi MTS koji mu je nedostajao. Branio je i odbranio rodnu grudu, svoje Goražde i Podrinje, koje je volio gotovo podjednako kao svoje sinove Denisa i Ernesta. Početkom 1995. godine, zajedno sa komandantom Buljubašićem, Imamović izlazi iz opkoljenog Goražda na slobodnu teritoriju BiH, kako bi pomogao da se obruč probije izvana. Tada je preuzeo komandu u 14. diviziji Prvog korpusa u Tarčinu i svakim danom bio je bliži svom cilju, svome Goraždu. Oslobodio je, zajedno sa vojskom, Treskavicu i njene visove, na kojima se povlači prema Foči i Kalinoviku. Pred njegovim gazijama, četnici gube Pašinu planinu, Vratlo, Krajačiće, Klanac, Hum, Lupoč. Zaim Imamović poginuo je 9. oktobra 1995 u 34-oj godini života na prvoj borbenoj liniji u rejonu Rogojske grede-lokalitet Treskavice. Zaustavljen je na putu ka rodnom Goraždu u ostvarivanju životnog cilja spojiti goraždasnku sa slobodnom teritorijom ostatka države.

Čin brigadira dodijeljen mu je posthumno, na dan dženaze.

Ratno priznanje Značku „Zlatni ljiljan", za herojski doprinos oružanom otporu agresiji na Republiku Bosnu i Hercegovinu, dodijeljeno mu je posthumno 1996. godine.


Da se ne zaboravi!
DEVET HEROJA okrugli sto uživo, 11.09.2017. godine - Fond memorijala

Na lokaciji memorijalnog kompleksa Kovači u sklopu manifestacije "Odbrana BiH Igman 2017" upravo se održava okrugli sto na temu ) heroja odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995 godina
na sljedećem linku može te uživo pratiti dešavanja iz multimedijalne dvorane Memorijala Kovači.

DEVET HEROJA   

Da se ne zaboravi!


Fond KS | Projekti | Memorijalni Centar Kovači | Donatori
Refundacije | Odluke UO | Aktuelnosti | Kontakti


© Copyright  2004 - Fond Kantona Sarajevo
za zaštitu i održavanje grobalja šehida i poginulih boraca
All Right Reserved
Heroji oslobodilačkog rata Heroji oslobodilačkog rata