DAN ODBRANE ILIDŽE, 22.04.2014. godine - Fond memorijala

 U ranim jutarnim satima 22. aprila 93 borca, slabo naoružani s ponekom puškom, odbranili su važan dio Ilidže, ključan za odbranu grada Sarajeva i sačuvali tu teritorij do kraja rata. Pokazali su tad da se ne boje. Uspjeli su da odbrane i pokažu da kad se čuvaju kuće i porodice ništa nije nemoguće, pa čak i savladati duplo jačeg neprijatelja.

Zbog toga svake godine na 22. april obilježavaju se Dani odbrane Ilidže.

Sa bogatim kulturnim i sportskim sadržajima čuva se uspomena na slavnu prošlost u Odbrambeno-oslobodilačkom ratu 1992-1995. godina

Da se ne zaboravi!Pretis 1992, 18.04.2014. godine - Fond memorijala

Akcija "Pretis" smatra se presudnom za odbranu Sarajeva. U noći 17/18. aprila 1992. godine pripadnici Specijalne jedinice MUP-a RBiH izveli su uspješnu akciju izuzimanja materijalno tehničkih sredstava iz magacina fabrike "Pretis". Nastavak akcije uslijedio je u zoru 18. aprila 1992., a u toj akciji poginulo je i ranjeno nekoliko boraca Armije RBiH. Među njima je bio i brigadni general i Heroj oslobodilačkog rata Safet Hadžić.

Danas će, ispred glavne kapije tvornice "Pretis", cvijeće položiti i počast odati predstavnici udruženja boraca, boračkih organizacija i iskrene patriote.

Safet, Nezira, Hadžić rođen je 28. augusta 1952. godine u Strgačini kod Rudog. Radni vijek proveo je u Sarajevskom vodovodu. Bio je među prvim organizatorima otpora bosanskohercegovačkih patriota koji su se usprotivili podjeli države i organizirali Patriotsku ligu Bosne i Hercegovine. Poginuo je 18. aprila 1992. godine u akciji izuzimanja naoružanja u fabrici namjenske industrije "Pretis” u Vogošći. U to vrijeme obavljao je dužnosti predsjednika Kriznog štaba Patriotske lige za regiju Sarajevo. Posthumno mu je dodijeljen čin brigadnog generala i odlikovan je ratnim priznanjem Zlatni ljiljan 1992, a Ordenom heroja oslobodilačkog rata 1994. godine.
(Više o svim Herojima Odbrambeno-oslobodilačkig rata 1992-1995. godina možete naći na našoj stranici www.heroji.ba)

DA SE NE ZABORAVI!Fond KS | Projekti | Memorijalni Centar Kovači | Donatori
Refundacije | Odluke UO | Aktuelnosti | Kontakti


© Copyright  2004 - Fond Kantona Sarajevo
za zaštitu i održavanje grobalja šehida i poginulih boraca
All Right Reserved
Heroji oslobodilačkog rata Heroji oslobodilačkog rata