Činjenice o "herceg-bosni", 04.12.2017. godine - Fond memorijala

Žalbeno vijeće Haškog tribunala je na drugostepenoj presudi jadranku prliću i ostalima potvrdio udruženi zločinački poduhvat.
U ovom procesu se sudilo bivšim čelnicima tzv. herceg-bosne za udruženi zločinački poduhvat u kojem je prvostepenom presudom dokazano da je i nekadašnji državni vrh Hrvatske bio umiješan u rat u BiH.
- Cilj udruženog zločinačkog poduhvata imao je za cilj dominaciju Hrvata u herceg-bosni kroz etničko čišćenje muslimanskog stanovništva. Žalbeno vijeće je konstatiralo da su hiljade osoba bile žrtve zločina počinjenih od strane HVO-a. Vijeće je zaključilo da su sva šestorica bili sudionici u udruženom zločinačkom poduhvatu - citirao je optužnicu sudac Karmel  Agius

Zločinac jadranko prlić na  izricanju drugostepene presude, osuđen na 25 godina zatvora čime je potvrđena prvostepena presuda iz 2013. godine.
Žalbeno vijeće Međunarodnog kaznenog suda odbilo je u cijelosti žalbu prlića i utvrdilo da je postojao međunarodni oružani sukob u BiH i stanje okupacije, a potvrdilo je i postojanje hrvatskog udruženog zločinačkog poduhvata s ciljem etničkog čišćenja dijelova BiH.

Na interaktivnoj mapi ko smo preuzeli sa stranica RADIOSARAJEVO.BA  možete pronaći neke od činjenica koji su vezani za izdaju i agresiju od strane vojno-političkog vodstva hrvata u BiH kao i dijela rukovodstva RH. Posljedice kukavičkog čina osjećat će se još dugo u našoj Domovini i bit će izražene kroz nepovjerenje i dnevno-političku upotrebu u cilju sticanja "prednosti".

   
Zločin u selu Stupni Do kod Vareša, gdje je 23. oktobra 1993. godine na izrazito surov način ubijeno 38 mještana, među kojima i petoro djece do trinaest godina.
Zločin od 16. aprila 1993. godine, kada su pripadnici HVO-a ubili 116 civila bošnjačke nacionalnosti u akciji "48 sati pepela i dima".
Među 116 ubijenih bile su 32 žene i 11 maloljetnika.
To je samo dio činjenica.
Kao što je i činjenica da su ubice bili pod komandom i da su po naredbi onih koji su danas u Hagu, a sutra u istoriji, označeni kao pripadnici "udruženog zločinačkog poduhvata" ciljano činili ubistva, mučenja i etničko čišćenje radi ostvarivanja dominacije.

Da se ne zaboravi!
Doživotna za krvnika, 22.11.2017. godine - Fond memorijala

Krvnik naroda u našoj domovini  i komandant vojske našeg manjeg entiteta ratko mladić proglašen je u srijedu ,22/11/2017 u 12 00 h,  pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju u Hagu krivim za genocid u Srebrenici i druge ratne zločine u Bosni i Hercegovini i osuđen na kaznu doživotnog zatvora.

- Vijeće vas osuđuje na kaznu doživotnog zatvora - rekao je predsjednik sudskog vijeća Alfons Ori.

Da se ne zaboravi!
Izmjena i dopuna Zakona, 16.11.2017. godine - Fond memorijala

Zastupnik Mirsad Pindžo, dao je prijedlog Zakona o izmjeni i dopuni Zakona o dopunskim pravima boraca - branitelja Bosne i Hercegovine

U hitnom postupaku iznesen je prijedlog uz pripadajuća mišljenja resornih ministarstava pred Skupštinu KS.
 
Skupština je sa 29 glasova "ZA" usvojila navedeni prijedlog te će on nakon 8 dana od objave u "Službenim novinama Kantona Sarajevo" postati pravno valjan.

Ovom izmjenom i dopunom Zakona omogućeno je Fondu memorijala da vrši postavljanje tvz "veteranskih spomen obilježja" za kategorije ratnih vojnih invalida, žena branioca i maloljetnih branilaca bez obzira na stepen invalidnosti, datum pristupanja i datum demobilizacije.

Nadalje, za sve kategorije za koje se vrši postavljanje jedinstvenog nadgrobnog obilježja u Kantonu Sarajevo, Fond memorijala donirat će i "veteransko obilježje" za one veterana koji su ukopani izvan KS a prebivalište im je bilo u Kantonu Sarajevo.

Detaljnije informacije možete naći na internet prezentaciji Skupštine Kantona Sarajevo a usklađivanjem podzakonskih akata Fonda memoijala i Ministarstva za boračka pitanja i njihovom objavom u Službenim novinama KS biti će specificirana procedura za postavljanja ili donacije "veteranskih nadgrobnih obilježja".

Cilj svih patriota u Bosni i Hercegovini je da se ne zaborave strašna vremena kroz koja je naša zemlja prošla, te da se oda počast svima koji su hrabrošću i odlučnošću spriječili agresore i izdajnike sopstve domovine da unište našu lijepu Bosnu i Hercegovinu. Ne samo po slovu Zakona već i u duhu našeg zajedničkog cilja ovo predstavlja korak u pravom smjeru.

Da se ne zaboravi!

Fond KS | Projekti | Memorijalni Centar Kovači | Donatori
Refundacije | Odluke UO | Aktuelnosti | Kontakti


© Copyright  2004 - Fond Kantona Sarajevo
za zaštitu i održavanje grobalja šehida i poginulih boraca
All Right Reserved
Heroji oslobodilačkog rata Heroji oslobodilačkog rata