Sjećanje na Heroje, 19.06.2017. godine - Fond memorijala

Fond memorijala Svake godine u sklopu svojih redovnih aktivnosti organizuje i vjersko obilježavanje i odavanje počasti poginulim pripadnicima Armije i MUPa Republike Bosne i Hercegovine
 
Vjerski dio sjećanja na heroje odbrane počet će dana 23.06.2017.godine (petak) u 11:00 sati u katedrali Srca Isusova, kada će se održatie se sveta misa zadušnica za pale branitelje Armije i MUP-a R BiH katoličke vjeroispovijesti, a u subotu 24.06.2017. godine u 10:00 sati u Sabornoj crkvi održaće se parastos za duše poginulih boraca Armije i MUP-a R BiH pravoslavne vjeroispovijesti.

U ponedjeljak, 26.06.2017. godine drugi je dan ramazanskog Bajrama koji se već po tradiciji obilježava kao "Dan šehida" učenjem dova, obilaskom mezarja i podsjećanjem na one koji nikada u našim sjećanjima umrijeti neće.

Pozivamo Vas da svojim prisustvom a u skladu sa Vašom vjerskom oprijedljenjem odate počast herojima čiji izbor je bila Republika Bosna i Hercegovina

                              

Da se ne zaboravi!!!Odbrana Žuči, 07.06.2017. godine - Fond memorijala

Dan odbrane Općine Novi Grad Sarajevo i bitke za brdo Žuč obilježit će se sutra, 8. juna 2017. godine na platou Glog brda. Centralna manifestacija uz prigodan program počinje u 19 sati nakon čega će biti priređen zajednički iftar za postače.
Centralna manifestacija uz prigodan program počinje u 19 sati, nakon čega će biti priređen zajednički iftar za postače.
Na manifestaciji će biti uručena najveća općinska priznanja pojedinačna i kolektivna „Zlatna plaketa odbrane općine Novi Grad Sarajevo.
Pojedinačna „Zlatna plaketa odbrane općine Novi Grad Sarajevo" bit će uručena ratnom komandantu Prve dobrinjske brigade, generalu Ismetu Hadžiću, a kolektivna jednoj od najelitnijih jedinica Prvog korpusa Armije RBiH Lahkoj pješadijskoj četi 2. Viteške motorizovane brigade. Plaketa će posthumno biti dodijeljena i komandantu Općinskog štaba Teritorijalne odbrane Novi Grad, rahmetli Ramizu Salčinu.
Priznanje se dodjeljuje za izuzetne zasluge u odbrani Općine Novi Grad Sarajevo i Bosne i Hercegovine u odbarmbeno-oslobodilačkom ratu 1992.-1995. godine, kao i organizaciji života i rada građana u ratnim uvjetima. Planiran je i prigodan kulturno-umjetnički program.
Općina Novi Grad Sarajevo za građane je obezbijedila prevoz, koji polazi ispred Istiklal džamije u 18.30 sati. Povratak autobusa sa Golog brda je  nakon završetka manifestacije obilježavanja Dana odbrane općine Novi Grad Sarajevo.
Pozivamo naše sugrađene da dođu na plato Golog brda da zajedno obilježimo Dan odbrane naše Općine, dan kada je izvojevana pobjeda na Žuči, da se zajedno sjetimo svih naših šehida i poginulih boraca koji su položili svoje živote za odbranu nezavisne i suverene države Bosne i Hercegovine.

 

PRES SLUŽBA OPĆINE NOVI GRADZid sjećanja, 26.04.2017. godine - Fond memorijala

Kada je cijeli Grad žrtva, onda su ulica i zid spomenik.
Zid sjećanja je dio projekta Memorijalnog kompleksa Kovači.
Zid sjećanja  zasigurno pored postavljanja jedinstvenih spomen obilježja svim šehidima/poginulim borcima na samom mezarju/groblju je i najznačajni dio projekta Memorijalnog kompleksa Kovači.
Zid sjećanja sa imenima šehida, poginulih boraca, palih branitelja će biti najznačajniji spomenik kojim se od zaborava čuva uspomena na heroje Države Bosne i Hercegovine.
Tu nisu imena MOG ili TVOG oca ili majke, brata ili sestre, saboraca ili poznanika.
Tu su imena NAJBOLJIH sinova i kćeri Bosne i Hercegovine, koji su prestali da budu moji ili tvoji najmiliji i postali NAŠI najveći heroji.Zato smo ga sagradili, jer smo zahvalni jedinom Bogu, što nas je počastio milošću da dijelimo vrijeme i prostor, pa makar i nakratko sa NJIMA.
Neka ostane "Zid sjećanja” kad nas ne bude kao BEDEM, koji čuva ovaj Grad i ovu lijepu zemlju baš kao što su njihovi kaburovi i grobovi, njihovi nišani i spomenici, grudobrani, prva i posljednja linija odbrane koju niko, nikada neće pregazit.
Dođite, pronađite ime. Prenesite svima koje znate, recite im da dođu da nađu ime šehida/poginulog borca i nek tu odaju počast. Ako ne nađu, idite ovdje u Upravnu zgradu, pomozite da ni jedno ime heroja koji je pao u odbrani, a bilo kako je vezan za ovaj Grad ne bude zaboravljeno. Ostavili smo  mjesta. Ako nađete grešku javite, izmijenit ćemo, našli smo način i za to. Istina mora biti očuvana, a ovaj naš kamen, hreša, sa istočnog ulaza u Grad-heroj najbolje će tu istinu ovjekovječiti.Jer oni su živi i ostat će da žive po Božjem određenju i u našoj u krvi i suzama zalivanoj i kamenu isklesanoj ISTINI o HEROJIMA odbrambeno-oslobodilačkog rata '92-'95.

DA SE NE ZABORAVI!Fond KS | Projekti | Memorijalni Centar Kovači | Donatori
Refundacije | Odluke UO | Aktuelnosti | Kontakti


© Copyright  2004 - Fond Kantona Sarajevo
za zaštitu i održavanje grobalja šehida i poginulih boraca
All Right Reserved
Heroji oslobodilačkog rata Heroji oslobodilačkog rata